Suszone warzywa jako zdrowe czipsy

Czipsy lubi jeść niemal każdy. To idealna forma przekąski na imprezę, spotkanie towarzyskie, czy dodatek dla panów do piwa podczas oglądania meczu. Nie należą one jednak do potraw zbyt zdrowych, więc należy minimalizować ich spożycie. Świetną alternatywę stanowią suszone warzywa podawane w formie czipsów, które są smaczne, zdrowe i naprawdę fajnie je się chrupie.

Które warzywa nadają się na czipsy?

Nie wszystkie suszone warzywa sprawdzą się w roli czipsów. Żeby przekąska była smaczna, należy starannie wyselekcjonować produkty, które zostaną poddane procesowi odparowania wody. Wybór warzyw lub owoców podyktowany jest przede wszystkim walorami smakowymi oraz tym, jak adaptują się one do roli produktu odwodnionego. Na suszone czipsy warzywne lub owocowe idealnie nadają się jabłka, banany, buraki, marchew, seler.

Jak przygotować czipsy?

Czipsy to cienkie plasterki, dlatego najważniejszą rzeczą przy przygotowywaniu ich warzywnej wersji, jest pokrojenie produktu na bardzo cienkie plastry. Zanim do tego przystąpimy, należy owoce i warzywa bardzo dokładnie umyć. Plastry, które zostaną umieszczone w piekarniku powinny zostać także odpowiednio doprawione. W przypadku jabłka jest to przede wszystkim cynamon, którego smak i aromat idealnie łączy się z tym owocem. Ususzona przekąską będzie pyszna i pożywna. Selera i buraka najlepiej jest doprawić ziołami. Należy tu kierować się własnym uznaniem i upodobaniami, ale na pewno dobrze sprawdzą się zioła prowansalskie, bazylia i oregano. Marchew nie wymaga doprawiania, podobnie banan.