Spirulina jest rodzajem algi Arthrospira platensis zawierającej bogactwo naturalnych substancji odżywczych – białek, antyoksydantów, witamin i minerałów. Kiedy warto po nią sięgnąć i jak ją stosować w trosce o swoje zdrowie?
Właściwości spiruliny
Alga jak spirulina jest pełna wartościowych substancji, które decydują o jej prozdrowotnym działaniu. Z tego względu zaliczana jest ona do grona superfoods – super żywności.
Spirulina wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości:
- silne działanie antyoksydacyjne
- poprawa witalności organizmu
- redukcja ciśnienia krwi
- obniżenie poziomu cholesterolu i trójglicerydów
- stabilizacja glukozy we krwi
- detoks organizmu
- redukcja zmęczenia
- skuteczniejsze odchudzanie
- poprawa odporności
Rodzaje suplementów ze spiruliną
W sprzedaży można znaleźć różne suplementy ze spiruliną. Najczęściej mają one formę tabletek albo proszku.
Proszek jest przeznaczony do dodawania do żywności i napojów, na przykład do owsianek, jogurtów, koktajli, soków, wody. Warto jednak pamiętać o tym, że spirulina ma specyficzny smak – lekko słony i rybny.
Tabletki ze spiruliną są wygodne w stosowaniu. Należy zażywać je podczas posiłku, popijając napojem, na przykład wodą.
Dawkowanie spiruliny
Zaleca się stosowanie od 1 g do 10 g spiruliny na dzień.
Dla uzyskania pozytywnych efektów suplementacja powinna być regularna.
Kto nie powinien stosować spiruliny?
Suplementy ze spiruliną uznawane są za bezpieczne, lecz mogą one powodować skutki uboczne i nie powinny stosować ich osoby z przeciwwskazaniami.
Przeciwwskazania do stosowania spiruliny:
- kobiety w ciąży i karmiące
- osoby chorujące na fenyloketonurię
Jak kupić dobrą spirulinę?
Szeroka gama produktów ze spiruliną dostępna w sprzedaży może powodować problemy z wyborem.
Najlepiej kupować spirulinę, która sprzedawana jest przez uznanego producenta, poddawana jest standaryzacji i uprawiana jest w wolnym od zanieczyszczeń środowisku.
Dobrym wyborem będzie również spirulina bio z europejskim certyfikatem ekologicznym – liściem z gwiazdkami.