Czego nie może zabraknąć w kuchni? Pieprzu ziołowego!

W żadnej kuchni nie może zabraknąć podstawowych przypraw w postaci soli i pieprzu. Coraz większą popularnością cieszy się pieprz ziołowy, który nadaje potrawom charakteru. Nie jest to jednak jednoskładnikowa przyprawa, ale mieszanka różnych roślin, w tym ziół. Co wchodzi w skład popularnego pieprzu ziołowego i do czego warto go dodawać?

pieprz ziołowy

Czego nie może zabraknąć w kuchni? Pieprzu ziołowego!

Każda kucharka i kucharz doskonale wiedzą, jak za pomocą odpowiednich przypraw można wyczarować niezwykle smaczne i aromatyczne danie. Jeśli coś jest bez smaku, to po prostu nie ma się ochoty kontynuowania posiłku, ale wystarczy sięgnąć po przyprawy, aby praktycznie każda potrawa nabrała charakteru. Doprawianie dania nie ogranicza się jednak wyłącznie soli i zwykłego pieprzu czarnego. Do dyspozycji jest cała masa najróżniejszych ziół i mieszanek przyprawowych. Jedną z tych godnych polecenia jest pieprz ziołowy od Planteon.pl, który składa się zwykle z kolendry, orczycy, kminku, majeranku, chrzanu, papryki i liścia laurowego.

Takie połączenie pozwala na uzyskanie przeprawy niezwykle aromatycznej i pikantnej w smaku. Idealnie nadaje się ona do przyprawiania dań mięsnych, czyli jako dodatek do pieczeni i kotletów. Jak najbardziej można sięgnąć po taki ziołowy pieprz podczas przyprawiania zupy w postaci kapuśniaku i grochówki. Ta aromatyczna mieszanka przyprawowa polecana jest także do surówek, sałatek, dań z fasolą i grzybami oraz do wegetariańskich pasztetów.