Kurkuma to tradycyjna żółto – pomarańczowa przyprawa kuchni Dalekiego Wschodu. Wywodzi się z Indii, otrzymywana z rośliny, zwanej ostryżem, przypominającej swym wyglądem imbir. Kiedyś stosowana jedynie w chorobach skóry i problemach trawiennych, dziś znany jest ogrom leczniczych właściwości tego cudownego proszku.
Kurkuma – przyprawa i naturalne lekarstwo
Cenimy ją za ciekawy smak potraw, intensywną żółto-pomarańczową barwę i prozdrowotne działanie. Według naukowców, jej regularne spożywanie wpływa korzystnie na cały organizm. Kurkuma mielona świetnie nadaje się jako dodatek do każdego posiłku. Szczególnie modne są dziś oczyszczające i odchudzające koktajle warzywno-owocowe. Dodając odrobinę kurkumy i pieprzu dla wzmocnienia działania, nie zmienia się smak, a napój jest prawdziwą bombą odżywczą. Na uwagę zasługuje fakt, że Hindusi regularnie spożywający przyprawę, znacznie rzadziej chorują na nowotwory w porównaniu z przedstawicielami innych kultur. Według wytycznych, niemowlęta w szóstym miesiącu życia można już oswajać z tą drogocenną substancją.
Kurkuma – czy każdy może stosować?
Bezpieczna ilość to około ćwierć łyżeczki dziennie. Mimo, że jest to naturalny lek, to większe ilości mogą sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Uważać powinni także wszyscy przyjmujący leki przeciwzakrzepowe, ponieważ kurkumina wzmacnia ich działanie, oraz diabetycy – przyprawa obniża poziom cukru we krwi. Duże ilości mogą być także niebezpieczne dla kobiet w ciąży. W tych szczególnych przypadkach warto zachować umiar.
Kurkuma zachwyca wszystkich, również naukowców, którzy od lat prowadzą badania, dzięki czemu jest to najlepiej przebadana przyprawa na świecie.